Press

 

2017-01-27

 

Thermotech Kilsta investerar

| Medlemsnyhet | Företag Thermotech Kilsta AB

Thermotech Kilsta investerar i två stycken blästermaskiner.

Thermotech Kilsta möter marknadens önskemål genom att förstärka maskinparken
med två stycken blästermaskiner. En slungrensbläster anpassad för stång , plåt , rör , 
svetsade konstruktioner , smide och gjutgods.
En trumlingsbläster avsedd för styckegods/detaljer.

 -Detta gör att vi kan leverera en  ren produkt direkt till slutkunden säger Vd Anders Dättermark.

Thermotech Kilsta erbjuder värmebehandling , kapning , blästring , paketering , vägning , buntning
och direktlerevans till slutkund.
Vilket medför en kortare leveranstid och färre transporter vilket i sin tur är bra för miljön och för kunden.

Leverantör av blästerutrustningen är Bäckman Filipstad.

 


FOTO: Bäckmans Filipstad

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

2008-11-01

 

Thermotech härdar ut

 

Nystartade Thermotech tar över Ovakolokaler i Kilsta


Thermotech har redan kört igång maskinerna i de före detta Ovako-lokalerna. Här kör Esa Prusti och Pauli Lahtinen fordonsdetaljer till Arvika Smide i härdugnen.
FOTO: BENGT BJÖRK

Anders Dättermark och Dick Eriksson som tidigare var anställda vid Ovakos värmebehandlingsanläggning på Kilsta industriområde har tillsammans med STIFAG AB köpt verksamheten. Anders Dättermark är VD och Dick Eriksson är tillverkningschef och kan, tillsammans med de två anställda Pauli Lathinen och Esa Prusti, glädjas åt en full orderbok från första dagen. När KT är på besök är det hubbar från Arvika Smide som står på tur att åka in i ugnarna.
I lokalerna finns de fem vagnugnar som är en viktig bas för företaget. Två används för härdning och två för anlöpning. Härdning innebär att stålet hettas upp till ”rätt” temperatur för användningområdet och sedan snabbt kyls med vatten eller olja så det ”stannar” i rätt läge. Anlöpning är en efterbehandling som gör stålet segare och mer hållbart.
Där finns också ett laboratorium för hårdhetsprov, dragprov och mikroskopering som ä mycket viktigt för att kontrollera att kundernas krav är uppfyllda.
– Vi har dessutom något vi är ganska ensamma om: en pressriktningsmaskin som gör att stål som blivit krokigt under värmebehandlingen rakt igen. Esa Prusti är riktningsexpert och eftersom riktningen är en helt visuell process är det kombinationen av Esas kunnande och en ovanlig maskin som ger oss en fördel, säger Anders Dättermark och Dick Eriksson.


Pauli Lathinen har huvudansvar för laboratoriet och sköter provning och testning.
– Själv började jag här på Ovako för 24 år sedan och har jobbat med alla processer och alla typer av testning innan jag gick över till kontoret, säger Dick Eriksson.
Anders Dättermark har civilingenjörsutbildning från Luleå Tekniska Universitet och arbetade på Ovako i Hällefors innan han kom till Karlskoga.
– Men med fyra anställda är det självklart att vi alla hjälps åt där det behövs, säger Anders Dättermark som räknar med att företaget ganska snabbt kommer att behöva fler medarbetare, även om han själv och Dick Eriksson räknar med att man kommer att växa långsamt.

____________________________________

Ett helt nystartat företag, Thermotech Kilsta AB, har flyttat in i de lokaler i Kilsta som Ovako Steel just lämnat. Thermotech ska arbeta med värmebehandling och riktning.
I dag består företaget av fyra personer men förhoppningen, säger ägarna Anders Dättermark och Dick Eriksson, är att man ska vara tio om ett och ett halvt år om inte lågkonjunkturen lägger hinder i vägen.

Thermotech Kilsta AB börjar i liten skala. När produktionen nu formellt går igång från den 1 oktober består företaget av Anders Dättermark och Dick Eriksson, verkställande direktör respektive tillverkningschef, som äger Thermotech tillsammans med företaget Stifag, och Pauli Lahtinen och Esa Prusti som kollektivanställda.
   Alla från Ovako
   Alla fyra har jobbat hos Ovako i Karlskoga tidigare, Anders och Dick på tjänstemannasidan och Esa och Pauli på golvet.
   Företaget hyr nu 6 800 kvadratmeter i den lokal Ovako just lämnat. En avancerad maskinpark – ugnar och riktmaskiner – finns på plats, både sådana som är i bruk och sådana som ska köras igång när man fått tillräcklig beläggning och uppbyggnadsskedet är avklarat.
– Vi har köpt ugnarna av Ovako. De behöver dem inte i Hällefors, säger Anders Dätterman. Han menar att det var en bra affär både för köpare och säljare.
   Ingen Ovako-avknoppning
   Även om både människor och maskiner kommer från Ovako så är inte Thermotech Kilsta AB någon avknoppning, säger Anders Dätterman.
– Vi är helt fristående, betonar han.
– Vi har varit envisa och jobbat för att få till stånd en fortsättning eftersom vi tyckte det var synd att lägga ner verksamheten här.

_____________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pauli Lathinen kontrollerar att den härdade och anlöpta hubben motsvarar kunden krav.

Esa Prusti kontrollerar att den härdade och anlöpta hubben motsvarar kunden krav.
Foto: Stig Adolfsson
 
[Förstora] 

-Den här är vi ganska så ensamma om, säger Anders Dättermark och Dick Eriksson, Thermotech Kilsta AB, om pressriktningsmaskinen som snart ska koppplas in.

-Den här är vi ganska så ensamma om, säger Anders Dättermark och Dick Eriksson, Thermotech Kilsta AB, om pressriktningsmaskinen som snart ska koppplas in.
Foto: Stig Andersson
 
[Förstora] 

 

Första dagen med nya företaget. Pauli Lathinen, Anders Dättermark, Esa Prusti och Dick Eriksson gläds åt fulla orderböcker.

Första dagen med nya företaget. Pauli Lathinen, Anders Dättermark, Esa Prusti och Dick Eriksson gläds åt fulla orderböcker.
Foto: Stig Adolfsson
 [Förstora] 

Dick Eriksson har under sina 24 år vid Ovako i kilsta jobbat med allt från härdning till mikroskopering. Nu har han tillsammans med Anders Dättermark och STIFAG AB köpt verksamheten och bildat företaget Thermoteck Kilsta AB.

Dick Eriksson har under sina 24 år vid Ovako i kilsta jobbat med allt från härdning till mikroskopering. Nu har han tillsammans med Anders Dättermark och STIFAG AB köpt verksamheten och bildat företaget Thermotech Kilsta AB.
Foto: Stig Adolfsson
 [Förstora] 

Härdning kräver höga temperaturer, här är det hubbar från Arvika smide som fått första behandlingen vid Thermotach Kilsta AB.  Härdning kräver höga temperaturer, här är det hubbar från Arvika smide som fått första behandlingen vid Thermotach Kilsta AB.
Foto: Stig Adolfsson
 [Förstora] 

Pauli Lathinen, en av Thermotach Kilsta ABs fyra medarbetar lastar hubbar som in i ugnen och härdas.

Pauli Lathinen, en av Thermotach Kilsta ABs fyra medarbetar lastar hubbar som in i ugnen och härdas.
Foto: Stig Adolfsson
 [Förstora] 

– Lågkonjunktur behöver inte vara en nackdel i början. Vi är bara fyra anställda som tillsammans har mycket lång erfarenhet av värmebehandling, riktning, sågning och kvalitetstestning och övertalighet är definitivt inget problem. Nu kan vi dessutom genomföra våra idéer till förbättringar och ökad produktivitet så framtiden ser ljus ut.